Spara-El.com ⚡

Minska din förbrukning med smarta tips!

Spara el – 10 tips för att spara el och minska kostnaderna

glödlampa med svart bakgrund

Efter en pandemi som gav världen en enorm prövning, kastades vi direkt in i nästa världskris. 2022 blev kostnadernas år för Svenska hushåll, i takt med att priserna stigit på i princip allt som är mer eller mindre livsviktigt för oss alla. Vi befinner oss kanske nu i lugnet före stormen, när det gäller elpriserna i Sverige som kraftigt förväntas stiga ytterligare under hösten och vintern. Svenskarna intresserar sig därmed, med en naturlig förklaring, mer i frågor om hur gemene man kan förbruka mindre el hemma. Det finns en del enkla tips som kan påverka din elförbrukning hemma, som i sin tur kan spara pengar. I den här artikeln kommer vi med 10 smarta tips om hur du kan spara energi hemma, oavsett om du bor i villa eller lägenhet.

Tips för mindre energi i vardagen:

 1. Tvätta kläderna på låg temperatur – det räcker oftast med 30 grader.
 2. Låt kläderna hänga på tork istället för att använda torktumlaren. Torktumlare är en av de största energibovarna i ditt hem.
 3. Stäng av apparater när de inte används, som datorer och tv-apparater. Det gör stor skillnad för din energiförbrukning!
 4. Installera en termostat eller en timer för att automatiskt stänga av värmen nattetid eller när du är borta från hemmet under långa perioder.
 5. Byt ut glödlampor till energisparande alternativ, som LED-lampor eller lågenergilampor. De drar mindre energi och har en längre livslängd än traditionella glödlampor.
 6. Sänk värmen hemma. Endast en grad lägre temperatur inomhus sänker din elförbrukning med ca. 5%, om du har elvärme hemma.
 7. Inga långduschar! Här går det också åt mycket energi. Ta kortare duschar och stäng av vattnet medan du tar schampo och tvål.
 8. Se över alla dina kranar och byt ut de som inte har ett vattensparande munstycke.
 9. Täta fönster och dörrar. Att se över skicket på tätningslisterna runt fönster och dörrar kan vara en bra idé om man vill behålla värmen inomhus.
 10. Ingen lyx! Golvvärme, bastu, spabad etc. Detta får du klara dig utan ett tag framöver. Du kanske till och med kan sälja ditt spabad för att säkra upp en buffert inför kommande vinter.

  Vilka apparater drar mest el hemma?

  I snitt är det cirka 80 procent av elförbrukningen i svenska villor går åt till uppvärmning samt varmvatten. I stora drag kan man säga att en dusch på tio minuter förbrukar ungefär 120 liter vatten, medan en dusch på tre minuter förbrukar 36 liter vatten. Många tycker om att värma sig i en lång dusch efter en arbetsdag, men vill man spara el är det definitivt en mindre bra idé. Något som inte drar mest, men som vanligtvis står på året runt hos många, är handdukstorken. Här har du upp emot 600kWh/år att spara. Golvvärmen är aningen värre, där handlar det om ungefär 6000 kWh/år. Skaffa dig ett par varma tofflor istället.

  I tvättstugan finns det två riktiga energislukare, tvättmaskin och torktumlare. Försök att tvätta i lägre temperatur om det går och fyll alltid hela maskinen med tvätt. De flesta nyare maskinerna har också en Ecofunktion, använd denna även om det tar lite längre tid. Den riktiga värstingen i tvättstugan är däremot torktumlaren, den kan dra tre gånger så mycket som tvättmaskinen. Undvik att använda denna så mycket du kan och lufttorka tvätten istället. Samma sak gäller som med tvättmaskinen, kör inga halvfulla maskiner om du mot förmodan måste torktumla något.

  I köket har vi en ganska lik maskin som i tvättstugan, diskmaskinen. Det är i stort sett samma princip att gå efter med denna. Fyll diskmaskinen och använd det energisnåla programmet. När det gäller kyl och frys, håll rätt temperatur. +5° i kylen och -18° i frysen.

  Moderna vitvaror förbrukar mindre el

  Genom att byta ut dina gamla vitvaror hemma mot nya, kan man minska elförbrukningen rejält. Idag är det mycket mer fokus på att tillverka energisnåla produkter, eftersom att kunderna efterfrågar det. Även om det kan kosta en hel del pengar, är det en jättebra sak att göra, för att här finns verkligen pengar att spara. Håll också koll på energimärkningen när du köper nytt, det kan skilja en del mellan de olika alternativen. Läs gärna vår artikel om hur smarta hem kan minska din förbrukning.

  Spara el – 10 tips för att spara el och minska kostnaderna

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Rulla till toppen