Spara-El.com ⚡

Minska din förbrukning med smarta tips!

Spara el med smarta hem

google nest och mobiltelefon

Med ett smart hem har du flera fördelar att ta nytta av. Du kan spara energi och pengar, förbättra ditt välmående och minska din miljöpåverkan.

Smarta hem är framtiden! Du kan till exempel styra din belysning efter hur solen står, släcka eller stänga av andra enheter när du inte är hemma eller schemalägga laddning av din elbil till när elen är som billigast. Det är helt upp till dig vilken nivå du vill lägga dig på, inom smart home finns nämligen oändliga möjligheter, framför allt om du är en teknikgalen person.

Flera sätt att styra elen

I regel finns det två sätt att kommunicera mellan fina enheter hemma, WiFi eller radiosignaler. Samtidigt, glöm inte att allt som sköter sig automatiskt räknas som automation. Ibland kan en gammal hederlig analog timer i ett vägguttag räcka. En lampa med inbyggd rörelsesensor kan också fungera, så länge lösningen fungerar som det är tänkt. Belysningen är kanske inte den största boven, men genom att tänka smart och börja med något så enkelt som sin belysning, kommer det garanterat att leda dig in i fler tankar som hjälper dig spara el hemma. Den här artikeln kommer att innehålla lite enkla tips för att spara el och hur du kan göra det med hjälp av smarta hem på bästa sätt.

Smart Home hubbar

Det finns ett antal hubbar och switchar för de som vill sätta upp sitt smarta hem enkelt.

· Google Nest Hub

· Smart Things

· Xiaomi Mi

· Zigbee (finns flera alternativ)

· Aqara Hub

· Homey

· Plejd

Det finns också massor av lampor, temperatursensorer och annat, som bara kommunicerar över ditt wi-fi. Dessa behöver du endast en app för din mobil för att automatisera. De billigare alternativen har oftast samma app, Smart Life, eller en liknande app till respektive märke. Smart Life tillhandahålls av Tuya, som är ett stort kinesiskt bolag.

Alternativen ovan är om man vill komma undan enkelt och inte lägga en massa tid på att bygga upp ett eget system. Men om du vill grotta ner dig ytterligare, finns möjligheten att använda sig av Home Assistant. HA, som förkortningen lyder, bygger på deras eget operativsystem Hassio och körs vanligtvis på en Rasperry Pi. I Home Assistant kan du koppla ihop flera olika system i ett och styra allt via mobilen. Du kan även se din elförbrukning i realtid, men det krävs lite teknikerfarenhet för att Home Assistant ska fungera väl samt ett brinnande intresse för teknik.

smart phone med app för styrning av belysning

Tips på hur du kan spara energi hemma

  • Låt solen styra din belysning hemma och dimma eller stäng av lamporna tills solnedgången.
  • Spara pengar på att endast ladda din elbil på natten, om du har timprisavtal.
  • Stäng av lampor och andra enheter automatiskt när du går hemifrån.
  • Låt temperaturen styras genom en smart termostat eller integrering i ditt värmesystem.
  • Håll daglig koll på hur mycket el du använder genom en smart elmätare.
  • Minska eltjuvarna genom att sätta smart plugs i eluttagen där onödig ström går åt, t.ex. där du har din mobilladdare.

Smarta funktioner för att bevaka din elförbrukning

Det finns många smarta funktioner som kan hjälpa dig att övervaka din elförbrukning. En av dem är att använda en smart mätare. Smarta mätare kan ge dig information i realtid om din energiförbrukning, vilket kan hjälpa dig att göra förändringar för att minska din förbrukning. En annan är att använda ett system för övervakning av hemmets energi. Dessa system kan ge dig uppgifter om din energiförbrukning, och vissa gör det till och med möjligt för dig att sätta upp mål och följa dina framsteg över tid. Ditt elbolag är numera skyldig att ge dig information om din el och håller säkerligen på att byta ut elmätare hos sina abonnenter. I de nya mätarna finns nämligen en port inbyggd, som ger dig möjligheten att bevaka hur mycket el som ditt hem förbrukar i realtid. Porten kallas HAN-port vilket för det mesta måste aktiveras av ditt elbolag innan du kan använda den. Detta är dom skyldiga att göra efter en ny branschrekommendation. Tibber Pulse är en adapter från Tibber, men som kan användas oavsett elbolag. Den är helt bristfri och tar bort behovet av en elmätarbox.

Enkel installation

Tibber Pulse installeras på den sida av säkringarna i väggen som du har el till. Det tar bara några minuter att installera och ger ingen störande kablar eller ledningar. Tibber Pulse har med sig allt man behöver för installationen, och är helt plastad så det går inte att skada sig på något vis. Man använder den medföljande backen för att fästa den mot väggen, och dessutom finns det små stjärnformade skruvar i olika storlekar för att vara säker på att adaptern sitter fast ordentligt.

Spara el med smarta hem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen