Spara-El.com ⚡

Minska din förbrukning med smarta tips!

Varför måste vi spara på elen?

För egen vinning är det uppenbart att den primära anledningen är att elpriserna har gått upp till extremt höga nivåer, vissa indikatorer visar att vi inte heller har nått taket ännu. Men det finns andra anledningar också, det är nämligen brist på el i hela Europa. Det har fått EU att faktiskt gå ut med ett beslut att alla medlemsländer måste spara el. Den ryska invasionen av Ukraina har skapat en dominoeffekt, vilket till slut har lett till bristen på el.

Varför behöver vi minska elförbrukningen?

  • – Undvika det elavbrott till följd av elbrist.
  • – Dämpa ytterligare prishöjningar.
  • – Hjälpas åt ihop med våra grannländer.

Elstöd från regeringen

Det återstår fortfarande frågetecken kring hur det ekonomiska stödet till svenska hushåll ska fungera. Det vi vet är att den svenska regeringen har gått ut med att svenskar kommer att få ta del av pengar i förhållande till det höga elpriset, men hur och när råder det fortfarande stora oklarheter om. Svenska kraftnät och Försäkringskassan, vilka de sistnämnda kommer att sköta utbetalningen av pengarna, är inblandade i diskussionerna. Båda parter bedömer dock att stödet riskerar att dröja, på grund av regelverket kring så kallat statsstöd. Detta är vad vi vet i nuläget om elstödet från svenska staten:

  • – Automatiskt utbetalning till hushåll som har en förbrukning upp till 3000 kWh.
  • – Med förbrukning över 3000 kWh behöver en speciell ansökan att göras för att få ersättning.
  • – Brytpunkten för beräkning av nivå på stödet var 17 november 2022.
  • – Boende i område SE3 och SE4 är berättigade till elstöd.

Ytterligare information hittar du på Svenska kraftnäts hemsida.

*Källor:*

https://www.svk.se/

https://www.forsakringskassan.se/privatperson/utbetalning-av-elstod

Varför måste vi spara på elen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen