Spara-El.com ⚡

Minska din förbrukning med smarta tips!

Spara el i lägenhet

glas med sparade pengar och blomblad

Även du som bor i lägenhet kan minska förbrukningen i ditt hem. Av naturliga skäl skiljer det mellan dig som har varmhyra och de som har kallhyra. Varmhyra innebär oftast att det mesta ingår i hyran, men att du får betala hushållselen själv, alltså tv, stereo dator och alla andra apparater som står och går. Det finns såklart flera olika varianter och för vissa ingår tillochmed hushållselen i hyran. Vi kommer att fokusera på de som har kallhyra, eftersom det är hos dom som elräkningen kan stiga rejält i vinter. Här kommer några tips!

Tips för att spara el hemma – för dig som bor i lägenhet

  • Sänk värmen! En grad kallare hemma sparar cirka 5% i förbrukning. Ta på dig extra kläder istället.
  • Ta kortare duschar, om du betalar för uppvärmning av vattnet. Istället för 120 liter vatten, som en genomsnittlig dusch på 10 minuter förbrukar, hamnar du istället på 36 liter.
  • Täta fönster och dörrar. Här finns mycket att spara, om du betalar för uppvärmning av din lägenhet. Prata först med din hyresvärd och hör om de kan byta ut tätningslister mot mer effektiva.
  • Tvättmaskin och torktumlare. Har ni gemensam tvättstuga i källaren? Grattis! Om du har maskiner i lägenheten, se till att fylla maskinerna varje gång och köra på eco-programmet. Se även över om du kan tvätta i lägre temperatur, eftersom det är själva uppvärmningen av vattnet som drar mest.
  • Ta hjälp av timers eller smarta hemprodukter. Antingen använder du gamla hederliga analoga timers, eller så investerar du i ett gäng fjärrstyrda smart plugs. De går att via en app i din mobil, styra dina hushållsapparater och du kan också ställa in scheman för nör de ska vara på och av. Det finns oändligt med andra prylar inom smart home, men detta har vi skrivit en egen artikel om som du kan läsa här.

Byt ut din belysning till LED-lampor

Om du jämför en glödlampa med en led-lampa, är skillnaden att en led-lampa drar 25 gånger mindre ström än en glödlampa. Led-lampor har också en bättre förmåga att skapa ett jämnt ljus utan flimmer, vilket kan vara ganska störande med glödlampor. Eftersom lampor av led-typ drar mindre ström, är de också användbara för att minska energiutgifterna i hemmet. Den traditionella glödtrådslampan har förbjudits i Europa i flera steg, beroende på watt. Det finns också led-lysrör som går att montera i befintliga armaturer, men håll koll på energimärkningen. Det kan nämligen skilja mellan varianterna, likaså med klotlampor. Många minns säkert också halogenlamporna, som kom efter förbudet mot glödtrådslampan. De fungerar ungefär på samma sätt, men har en gas inuti sig som driver den. Dessa lampor kunde bli ohyggligt varma efter ett tag, men hade längre livslängd än föregångaren. Även denna fick ett förbud i EU 2018.

Bor du i lägenhet och har fler tips för att spara på elen? Kommentera gärna inlägget!

Spara el i lägenhet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen